Tilaa uutiskirje

Ässä hihassa

Ässä hihassa

Halpuuttamiskierrosten jatkaminen sekä tuotevalikoiman ja digipalvelujen kehittäminen ovat S-ryhmän strategisia kulmakiviä. – Osuuskaupan tulevaisuus Suomessa on valoisa. Siihen viittaavat kaikki merkit, uskoo S-ryhmän vähittäiskaupan kaupallinen johtaja Ilkka Alarotu.

Suomi on yksi maailman osuustoiminnallisimmista maista. Suomi on yksi maailman osuustoiminnallisimmista maista.

– Kaikki merkit näyttävät mielestäni sitä, että osuustoiminnan merkitys vain nousee ja toiminnalla on hyvä tulevaisuus Suomessa. Se liittyy arvoihin, mutta myös osuustoiminnan perimmäiseen tarkoitukseen tuottaa etuja ja palveluja omistajilleen, sanoo Ilkka Alarotu.

– Tämä on S-ryhmän toiminnan luonne. Kun osuustoiminta onnistuu toteuttamaan omaa tarkoitustaan eli menestymään ja pysymään kilpailukykyisenä, sillä on paljon kysyntää. Samaa kertoo muidenkin osuustoiminnallisten yritysten, kuten Valion tai Atrian menestys. Myös tuottajaosuuskunnissa on periaatteessa samat arvot kuin kuluttajien omistamassa osuuskunnassa – sama tapa toimia, luoda lisäarvoa omistajilleen ja vahva tausta, josta ponnistaa.

Halvempia tuotteita, isommat bonukset

Ilkka Alarotu kertoo osuuskaupan ässän, halpuuttamisen jatkuvan. Se on S-ryhmältä selkeä linjaus, jolla katsotaan olevan suora taloudellinen ja hyvinvoinnillinen merkitys asiakkaille.

– Ruokamenoista on hankala säästää. Jos me pystymme oman tehokkuutemme kautta tarjoamaan halvempaa ruokaa, niin asialla on yhteiskunnallista merkitystä hyvinvoinnin lisäämisessä. Negatiivistakin mediahuomiota on halpuutuksesta joidenkin eturyhmien nostamana tullut, mutta kun osuustoiminta onnistuu, se on hyväksi asiakkaille. Myös jäsenten bonusjärjestelmän parantamisella on suuri taloudellinen merkitys asiakasomistajille.

Halpuuttaminen aloitettiin vuonna 2015. S-ryhmän markkinaosuus on tänä aikana kasvanut ja vaikutus suomalaiseen kuluttamiseen on ollut selkeä tuona aikana. Esimerkiksi kasvisten kulutus on kasvanut, kun niiden hintaa on laskettu. Toki yksi kokonainen kauppaketjuryhmäkin on hävinnyt markkinoilta tänä aikana, ja myös sen takia markkinaosuudet ovat jakautuneet uusiksi.

 

 

Monipuolisempi valikoima ja parempi laatu

Toinen strateginen linjaus on tuotevalikoiman kehittäminen.

– Haluamme parantaa tarjoamaamme kehittämällä monipuolisesti tuotteiden ja palvelujen laatua. Monen mielestä on mahdotonta laskea hintoja ja parantaa laatua samaan aikaan, mutta me uskomme että se on mahdollista ja olemme siinä onnistuneetkin. Laatutyö on isossa roolissa ja sitä tehdään aktiivisesti kaiken aikaa.

Yksi esimerkki S-ryhmän valikoiman kehittämisestä on viime vuonna kauppojen hyllyille tuodut Tescon kaksi tuotesarjaa. Tesco Finest ja Tesco Free From -tuotesarjojen menestys on ollut hyvä. Herkullisia erikoistuotteita on selvästi kaivattu.

– Tesco Free From, jossa on allergia- ja gluteenittomiin ruokavalioihin sopivia erilaisia tuotteita, otettiin rajuilman tavoin vastaan. Se kertoo siitä, että kaupan tarjonnassa on ollut puutteita, esimerkiksi keliaakikkojen näkökulmasta katsottuna. Näissä tuotteissa tarjolla on makua ja laatua.

Tesco-tuotteiden tullessa valikoimiin ne saivat aikaiseksi ison ilmiön sosiaalisessa mediassa, joka kertoo asian merkityksestä niiden kuluttajille.

– Menekki oli niin hyvä, että tuotteet pääsivät jopa loppumaan. Free From-valmistajat ovat selvästi pystyneet tuottamaan kuluttajille jotakin uutta ja mielenkiintoista. Sarjoja kehitetään edelleen ja niihin on tulossa lisää tuotteita.

– Valikoiman parantamisessa tärkeässä roolissa on myös lähiruoka ja luomutuotteet. Kehitämme molempien tarjontaa ja kerromme myös niistä entistä enemmän.

 

Digikauppa tulee

Digitaalisten palvelujen kehittäminen on kolmas tärkeä asia kauppaketjun strategiassa. Tulossa on isoja asioita tällä saralla, joista MobilePay ja vastaavat muovikortittomat maksutavat ovat yksi osa.

– Kyllä ruokakauppamaailma mullistuu, kun bonus- tai maksukortteja ei tarvita. Tulevaisuudessa asiakkaan ei välttämättä tarvitse asioida perinteiseen tyyliin kassalla. Riittää, kun laittaa tavarat kassiin. Maksu hyväksytään hipaisemalla puhelinta tai jopa täysin automaattisesti.Myös S-ryhmän verkkokauppaa on uudistettu. Uudistustyö on aloitettu viime vuonna ja isompi uusien digitaalisten palveluiden lanseeraus tapahtuu kesään mennessä. – On oma haasteensa saada ruuan verkkokauppa kannattavaksi Suomessa, mutta uskon että se on kuitenkin mahdollista.

Aukioloajoilla iso vaikutus arkeen

Aukioloaikojen vapauttamista Ilkka Alarotu kiittelee hyvänä esimerkkinä sääntelyn purusta. – Kun koko lainsäädäntö lakkasi olemasta voimassa, sen vaikutukset ovat olleet hämmentävän isoja. Tänä päivänä kuluttajan olisi vaikea ymmärtää, että kauppa ei olisi lauantaina klo 18 jälkeen auki. Arki on hektinen ja siihen liittyy töitä, lapsiperheen aikatauluja, omia ja perheenjäsenten harrastuksia. Nyt on saatu enemmän liikkumatilaa kaupassa asiointiin. Näimme heti, kun aukioloajat vapautuivat, että se oli tosi monelle ihmiselle helpotus.

Aukiolon vapauttamisella on ollut myös positiivinen työllistämisvaikutus, onhan viikoittaisiin aukioloaikoihin tullut tunteja lisää. Muutamien Prismojen ovet ovat auki 24/7.

– Kaupan henkilökunta on ottanut asian positiivisesti vastaan. Viikonloppu- ja ilta-ajoista maksetaan vähän enemmän. Osalle työntekijöistä tämä on hyvä juttu ja vuorot ovat olleet haluttuja.

Osana vastuullisuutta S-ryhmässä tuplataan päiväysvanhenevien tuotteiden alennusprosentti illan viimeisenä aukiolotuntina. Se lisää vastuullisuutta kahta kautta.

– On paljon ihmisiä, jotka pyrkivät ostamaan näitä tuotteita ja sillä on merkittävä vaikutus ruokakuluihin. Kuluttajien palaute on ollut hyvää. Kaupan näkökulmasta on aina parempi, että elintarvike päätyy asiakkaalle eikä hävikiksi. Tämä on ollut hyvä operaatio sekä kuluttajapalautteen että kaupan ruokahävikin vähenemisen kannalta.

Alkoholilaista ei merkittäviä muutoksia

Myös talvella voimaantullut alkoholilain muutos on puhuttanut yhteiskunnassa. Vaikutukset vähittäiskaupassa myytävien juomien suurimman alkoholiprosentin kasvattamisesta 4,7:stä 5,5 prosenttiin ovat olleet odotetun maltillisia.

– Vahvempien juomien myynti on jäänyt pieneksi.  Osaltaan tähän vaikuttaa alkoholivero, joka on vahvemmissa juomissa suurempi ja siksi niistä ei koskaan tule massatuotteita. Oluenystävät haluavat maistella yhden tai kaksi tuotetta. Heille tämä on ollut iso asia, mutta kokonaisuutena muutoksella on ollut vain vähäinen merkitys.

Kuten odotettua, long drink-juomiin lakimuutos on vaikuttanut enemmän. Puolet S-ryhmän kaupoissa myytävistä lonkeroista on nyt 5,5 prosenttisia.

– Lonkeron myynti siirtyy Alkosta ja laivoilta vähittäiskauppaan, uskoo Ilkka Alarotu.

 

Kuva: S-Ryhmä

 

Ympäristöasioiden merkitys kasvaa

Muovit puhuttavat myös vähittäiskaupassa. Kaupat saavat osansa luonnon roskaantumisesta huolestuneiden asiakkaiden palautteista.

–  Saamme paljon palautetta siitä, että myymme tuotteita muovisissa pakkauksissa. Globaalisti muoviasiasta onkin syytä melskata. Mereen joutuneet muovit ovat valtava ongelma, tätä olen itsekin todistanut ollessani kalastamassa maailmalla. Suomessa merien roskaantuminen ei kuitenkaan ole samankokoinen ongelma, vaikka kierrätyksen merkitystä toki sopii pitää esillä pontevasti meilläkin.

Vähittäiskaupan asiantuntija tietää, että pakkauksen – myös muovisen – vaikutus ruokahävikin torjunnassa on huomattavasti suurempi kuin pakkauksen itsessään aiheuttama ympäristövaikutus. Kuluttajalle asia on epäselvempi ja lisäinfoa tarvittaisiin.

– Välillä kuluttajilla menee sekaisin, mikä on ympäristön kannalta paras ratkaisu. Joissakin tapauksissa muovi voi olla hyväksi. Tarvittaisiin paljon lisää kuluttajille oikeaa tietoa avaavaa informaatioita, ja eri materiaalien välillä pitäisi välttää juupas-eipäs keskustelua. Näin se, mikä on ympäristölle oikeasti parasta, selviäisi kuluttajille. Paras ratkaisu vaihtelee tilanteen ja käyttötarkoituksen mukaan. On tärkeää, että ruokahävikkiä ei tule ja siinä pakkauksen merkitys on todella iso.

S-ryhmä on mukana muiden kaupparyhmittymien kanssa Kaupan liiton ja ympäristöministeriön muovikassisopimuksessa, jonka tarkoituksena on vähentää muovikassien käyttöä. Tavoitteena on, että muovikassien käyttö laskisi Suomessa 40 kappaleeseen vuodessa kansalaista kohden.

– Suurin kysymys S-ketjulle on muovikasseista käytävä keskustelu. Ohuisiin pikkupusseihin kohdistuu paljon kritiikkiä ja olemme vähentäneet pisteitä, joissa asiakkaat ottavat pusseja itse rullista. Osa rullista on poistettu kokonaan ja vaihtoehtona tarjotaan sekä biohajoavia pusseja että hevi-kestopusseja.

Myös niissä pisteissä, joissa muovikassit ovat olleet aiemmin ilmaisia, peritään nyt maksu.

– Olemme kaupan puolella reagoineet tähän. Asia on sinänsä ihan oikea ja monet startupit, jotka kehittävät muista materiaaleista kestävämpiä pakkausratkaisuja, ovat todella kiinnostavia. Seuraamme tarkasti, mitä sillä rintamalla tapahtuu. Ympäristöasioiden merkitys kasvaa. Tämä näkyy esimerkiksi vegaaniruoan suosion nousussa. Haluamme olla mukana uusissa ilmiöissä ja kehittää tarjontaamme. Kuluttajan tahtoa pitää kunnioittaa.

 

Juttu julkaistu Pakkaus-lehdessä 2/2018

Ilkka Alarodun kuvasi Elli Kultanen

No Comments Yet.

Kommentoi julkaisua