Tilaa uutiskirje

Pakkaus suojaa ruokaa ja siten estää hävikkiä

Hyvä pakkaus, pienempi ruokahävikki

Tee ilmastoteko ja vältä ruokahävikkiä. Hävikkiviikkoa vietetään 9.9.-15.9.2019.

Tarkoituksenmukainen pakkaus säilyttää ruuan pitkään ja vähentää ruokahävikkiä suojatessaan elintarvikkeita niiden matkalla tuottajalta kuluttajan lautaselle. Hyvä pakkaus auttaa säilyttämään ruuan tuoreena ja syömäkelpoisena huomattavasti pidempään kuin se pakkaamattomana säilyisi. Pakkaus suojaa tuotetta esimerkiksi valolta, bakteereilta ja hapelta.

Avaamaton pakkaus säilyy pidempään ja siksi elintarvikkeet kannattaa hankkia sopivan kokoisissa pakkauksissa – usein kannattaa hankkia pienempi annospakkaus. Avatun pakkauksen merkinnöistä selviää, kuinka kauan tuote säilyy avaamisen jälkeen – kunhan tuote vain säilytetään oikeassa lämpötilassa.

Muistathan myös, että parasta ennen ja viimeinen käyttöpäivä -merkinnät eivät tarkoita samaa? Niiden ero on merkittävä. Parasta ennen tarkoittaa vähimmäissäilyvyysaikaa, johon saakka elintarvike säilyttää sille tyypilliset ominaisuudet. Tuote ei suinkaan pilaannu juuri silloin kuin päiväys pakkauksessa menee umpeen vaan kukin voi luottaa omiin aisteihinsa miettiessään, onko tuote vielä käyttökelpoinen.

Sen sijaan viimeinen käyttöpäivä -merkintä on nimensä mukaisesti päivä, jolloin valmistaja on tarkoittanut tuotteen viimeistään käytettäväksi. Sitä käytetään herkästi pilaantuvien elintarvikkeiden, kuten lihan ja kalan, pakkauksissa. Sen umpeutumisen jälkeen tuotetta ei saa myydä eikä tuotteesta saa valmistaa myyntiin meneviä elintarvikkeita.

Suomessa heitetään vuosittain yli 120 miljoonaa kiloa ruokaa roskiin eli jokainen suomalainen tuottaa 20–30 kiloa biojätettä. Se on valtava määrä! Suunnittelemalla, ostamalla sopivan kokoisia pakkauksia ja säilyttämällä ne oikein ollaan jo pitkällä ruokahävikin torjumisessa. 

No Comments Yet.

Kommentoi julkaisua