Tilaa uutiskirje

Kestävä kehitys puhuttaa Japanissakin

Kestävä kehitys puhuttaa Japanissakin

Tämänvuotisen Tokyo Packin teemana oli ”Let’s Create Packaging for All Our Tomorrows”. Näyttelyn puheenaiheiksi nousivat biomuovit ja muut innovaatiot, jotka tukevat tulevaisuuden globaalia kiertotaloutta samoin kuin Japanin omia ympäristötavoitteita. Yli 62 000 näyttelyvierasta, joista yli 4 000 ulkomaalaista, tutustui Japanin pakkausmarkkinoiden uutuuksiin nelipäiväisen näyttelyn aikana.

Uutuuksia tölkkeihin
Toyo Seikan on kehittänyt tölkkitekniikkaa keskittyen käyttäjän turvallisuuteen ja mukavuuteen. Yritys on kehittänyt helposti avautuvan renkaan, joka ohjaa avaajan sormen oikeaan vetoasentoon. Tällä estetään tölkkien väärä avautuminen, samoin kuin niiden avautuminen itsestään tölkkejä varastoitaessa. Sovelluksen luvataan olevan markkinoilla vuoden 2019 puolivälissä.
Yritys esitteli myös uutta tekniikkaa tölkin kaulaosaan: kohokirjaimilla voi painattaa esimerkiksi yrityksen logon tai muita sanallisia viestejä tölkkiin ilman pakkauksen ominaisuuksien heikkenemistä. Yrityksen mukaan tämä onnistuu historian ensimmäistä kertaa.

Ishidan läpivalaisulaite käyttää tekoälyä jäljittäessään poikkeamia pakatuissa elintarvikkeissa, Takayasu Yamada esittelee.


Toyo Seikanin tölkkien ominaisuuksiin kuuluu myös parempi jäljitettävyys ja tuoteturvallisuus, koska kaikki tölkit voi merkitä niiden täyttövaiheessa yksilöllisellä laserkoodilla. Japanissa on valtavat tölkkikahvimarkkinat ja kofeiinituotteita myydään ruokakaupoissa ja automaateissa joka puolella. Tölkissä oleva pieni sensori takaa, että tehtaalta lähtiessä tuote on ollut
kunnossa.


Yritys esitteli messuilla myös tölkkeihin kehittämäänsä värikästä vetorinkulaa, jonka käyttäjä löytää ennustuksen tulevaisuudestaan. Ennustukset kiinnostavat tietenkin erityisesti japanilaisia, mutta sama voisi toimia esimerkiksi erilaisissa kampanjoissa muuallakin maailmassa, kunhan tuote tulee markkinoille 2019. Korkeatasoisella laserilla tehdyt kuviot tulevat näkyviin vasta kun tuote on avattu. Yritys on kehittänyt myös tölkkiin kiinnittymättömän kutistekalvon, jota pyörittämällä saa näkyviin tölkin pintaan piilotetun kuvan tai tekstin.

Fanuc CR-7iA on robotti, jota voi kouluttaa erilaisiin työtehtäviin.

Korkki aukeaa, mutta ei irtoa
Hyödyttääkseen sekä käyttäjää että ympäristöä, Nippon Closures on kehittänyt PE:stä korkin, joka jää avaamisen jälkeenkin kiinni PET-pulloon. Tekniikasta on muutakin hyötyä: se jättää toisen käden vapaaksi pulloa avattaessa ja estää korkin päätymisen roskiin tai luontoon. Korkki on jo käytössä Acure-yhtiön juoma-automaateista saatavissa vesipulloissa.
Mitsubishi Shoji Packaging esitteli esivalmistettua pystypussia, jota voidaan käyttää sekä elintarvikkeiden, kuten kastikkeiden että esimerkiksi käsisaippuoiden pakkaamiseen. StandCapista voi puristaa ulos puhtaasti ja kontrolloidusti juuri sopivan annoksen stabiilin pohjan ansiosta. Pussia voidaan valmistaa myös läpinäkyvänä. Pakkaus on Volpakin
USA:ssa kehittämä ja nyt Mitsubishi valmistaa sitä lisenssillä Japanissa.

Dai Nippon Printing esitteli tapahtumassa palkittua kalvomateriaalia, jonka raaka-aineena on käytetty sokerituotannon sivuvirtoja. Yritys on kehittänyt muovatun pullon, jossa eri materiaalikerrokset kiinnittyvät puhallusvaiheessa yhteen, mutta ovat helposti eroteltavissa toisistaan lajitteluvaiheessa.

Pikkupurtavaa ja hygieniatuotteita
Toppan Printing esitteli monomateriaalista valmistettua ruoka- ja lääketeollisuuden käyttöön tarkoitettua pussipakkausta, jossa vesipohjaiset painovärit ja liuotinvapaa GL-liimamenetelmä voivat yrityksen oman ilmoituksen mukaan alentaa 20–30 prosentilla hiilidioksidipäästöjä ja 90 prosenttia VOC-päästöjä.
Pussit toimivat monien japanilaisten aterioiden ja pikkupurtavien, samoin kuin hygieniatuotteidenkin pakkauksina. Ne pyrkivät nyt saamaan jalansijaa tuotteisiin, jotka on perinteisesti pakattu metalliin ja lasiin, kuten alkoholijuomat ja maalit.
Nanox-pesuainepakkauksen valmistamisessa on käytetty 10 prosenttia biomuovia, joka on valmistettu sokerituotannon sivuvirroista. Tämä vähentää valmistajansa mukaan tuotteen hiilijalanjälkeä.

No Comments Yet.

Kommentoi julkaisua