Tilaa uutiskirje

Ruokahävikki kuriin myös jouluna

Ruokahävikin torjunta on trendikästä ja se kannattaa pitää mielessä joulunakin.

Tarkoituksenmukainen pakkaus säilyttää ruuan pitkään ja vähentää ruokien hävikkiä. Siksi myös jouluruuat kannattaa hankkia sopivan kokoisissa pakkauksissa – usein kannattaa hankkia pienempi annospakkaus tai vaikkapa useampi. Avaamaton pakkaus säilyy pidempään. Avatun pakkauksen merkinnöistä selviää, kuinka kauan tuote säilyy avaamisen jälkeen - kunhan kylmäketju ei katkea.

Suomessa heitetään vuosittain yli 120 miljoonaa kiloa ruokaa roskiin eli jokainen suomalainen tuottaa 20–30 kiloa biojätettä. Runsas syöminen on osa suomalaista jouluperinnettä, mutta suunnittelemalla, oikein säilyttämällä ja rippeet hyödyntämällä saa ruokahävikin kuriin joulunakin. Jos jouluruokien syöminen alkaa kyllästyttää ja ruokia on vielä jäljellä, voi tähteistä jalostaa vaikka mitä. Kinkunjämistä pizzaa ja rosollista punajuuripihvejä. Tai miten olisi lohipastakastike? Netistä googlettamalla löytyy runsaasti hävikkiruokien hyödyntämisohjeita.

Muistathan, että parasta ennen -merkintä ja viimeinen käyttöpäivä eivät tarkoita samaa? Merkintöjen ero on merkittävä. Parasta ennen ‑merkintä tarkoittaa vähimmäissäilyvyysaikaa, johon saakka elintarvike säilyttää sille tyypilliset ominaisuudet. Tuote ei suinkaan pilaannu juuri silloin kuin päiväys pakkauksessa menee umpeen vaan kukin voi luottaa omiin aisteihinsa miettiessään, onko tuote vielä käyttökelpoinen. Sen sijaan viimeinen käyttöpäivä -merkintä on nimensä mukaisesti päivä, jolloin valmistaja on tarkoittanut tuotteen viimeistään käytettäväksi.

Hyvää joulua!

Voit ladata infograafin tästä.

 

No Comments Yet.

Kommentoi julkaisua